Drönare och multikoptrar

catalin-alexandru-duru-omni-hoverboard

 

Jag fick den här (http://www.cbc.ca/news/technology/hoverboard-duru-1.3270569 ) skickad till mig från flera håll, och det finns så många avändsområden för sånt här. Det som egentligen har hänt är ju att batterierna har blivit så lätta och effektiva att man inte bara flyga runt med dem, man kan ha med sig grejer också. Inget av tekniken är i sig något nytt och fantastiskt, det är en enkel dator i som kör rätt simpla program, det brukar finnas GPS, några olika höjdmätare, och elmotorer som går att köra med olika hastigheter… Inget nytt i sig, men eftersom batterierna är så kralliga/vikt och motorerna är så effektiva så går det nu att göra sånt.

Min lilla maskin har kontakt med sin radio på typ 2km, de skulle kunna ha det inbyggt och låta dem kommunicera med varandra och med internet på en gång. Då kan man få dem att alltid ha koll på varandra och beräkna nya banor för att aldrig krocka.
Att det är fiffigt för brandförsvar, ambulans och trakfik över huvudtaget är ju ganska självklart, men här är några saker man redan kan eller borde kunna bygga ihop om bara ett par år.

Istället för bil

Man bygger en liten pod lagom stor för en person, med några propellrar och ett par jetmotorer så kan man ju pendla till Rom på ett par timmar, det borde gå att få plats med den på en vanlig parkering, eller varför inte ha en quadrocopter-platta på taket hemma.

Istället för St Bernadshund

Man tar en vanlig drönare, som min egen Phantom 3, sätter på lite sensorer för att kolla så den inte krockar med hus, träd och/eller folk. Sen häktar man på en kagge med konjak och några plåster under den och knackar in positionen där någon skadad ringt ifrån.

Istället för gatlampor

Man skickar upp en drönare med en lampa under, när det kommer någon gående i mörkret så följer den bara med och lyser över dem, funkar på bilväg också, bara låta den liggar ett par hundra meter framför. Då kan den dessutom kolla rörelser i skogen efter djur… Kostar det mycket i el? Tja, men antagligen inte mer än det kostar att ha alla lampor lysande där ingen är nu.

Istället för att gå och handla.

Man bara knackar in det man vill handla på Droneceries®, sen plockar en robot ihop de varor man valt, din drönare flaxar iväg till taket på affären, plockar upp sin påse och flyger hem.